3 kozmetické rady pre krásny plot

3 kozmetické rady pre krásny plot

Pletivá, ktoré sú momentálne dostupné na našom trhu sú mimoriadne kvalitné. Sú vyrábané z oceľového pozinkovaného drôtu s obsahom zinku minimálne 40 g/m2. Táto antikorózna úprava zvyšuje oderu vzdornosť materiálu. Zároveň zvyšuje jeho odolnosť voči nepriaznivým vplyvom počasia. Drôt má priemer až 2 mm, vďaka čomu je pletivo veľmi pevné a rezistentné. Jeho životnosť je najmenej 8 rokov.

Napriek všetkým týmto superlatívom si však oplotenie vyžaduje svoju pravidelnú údržbu. Pôsobenie vody a vzduchu vedie skôr či neskôr ku vzniku korózie. No vďaka všetkým týmto superlatívom vás táto kozmetická starostlivosť bude stáť len veľmi málo času a minimum financií. Prečítajte si tieto 3 kozmetické rady, vďaka ktorým nebude mať vaše oplotenie ani jednu chybičku krásy. Plus jeden TIP na záver.

1. Nezabúdajte na prevenciu

Pravidelná kontrola vášho pletiva vám umožní už v začiatku podchytiť každú drobnú chybičku. Ak zakročíte včas, ušetríte si čas i financie na jeho prípadnú náročnejšiu rekonštrukciu či dokonca výmenu. Minimálne raz za pol roka pozorne prezrite celé pletivo i celú nosnú konštrukciu. Odhalíte tak mechanické poškodenia, ktoré by mohli viesť k väčšiemu poškodeniu vášho oplotenia.

2. Odstráňte nežiadúce poškodenia

Najväčším nepriateľom pletiva je hrdza. Dokáže ho napadnúť i v mieste toho najmenšieho mechanického poškodenia. Preto je dôležité odhaliť tento problém už na začiatku a zakročiť. Dokáže sa totiž šíriť veľmi rýchlo.

Hrdzu alebo starý náter je potrebné odstrániť tvrdým peelingom – obrúsením. Podľa rozsahu poškodenia môžete zvoliť šmirgľový papier alebo drôtené kefu. Pri rozsiahlejších zasiahnutiach hrdzou i eklektickú brúsku.

Následne treba pletivo dôkladne očistiť od prachu a zvyšných nečistôt. Potom plochu odmastiť špeciálnym odmasťovacím prípravkom alebo liehom. Môžete použiť aj odhrdzovač. Na povrchu vytvorí ochrannú bariéru, ktorá poskytuje dokonalú ochranu voči korózii. Nanáša sa štetcom alebo v spreji.

Odstránenie hrdze a očistenie oplotenia má veľký vplyv na životnosť nového náteru.

3. Natrite oplotenie vhodnou farbou

Pred natieraním by malo byť pletivo odmastené, čisté a suché. Nemalo by už mať na seba žiadne zvyšky hrdze, prachu, ani starého náteru. Takto pripravené pletivo natrieme v prvom kroku základným antikoróznym náterom, ktorý ho ochráni proti korózii a zároveň zvýši priľnavosť druhého vrchného náteru.

Po dokonalom zaschnutí základne farby použijete podľa vlastného vkusu vrchnú kryciu farbu. Dnes už viete tieto dva kroky spojiť do jedného. Na trhu sú dostupné základné farby, ktoré už antikorózne pigmenty obsahujú. Zároveň si môžete vybrať z viacerých farebných prevedení. Ušetríte tak čas i peniaze.

TIP: Túžite po peknom, modernom plote, no nechcete do jeho údržby investovať takmer žiadny čas a peniaze? Poobzerajte sa po poplastovanom pletive. Vďaka pozinkovaným a následne poplastovaným drôtom, z ktorých je vyrobené, disponuje dvojitou antikoróznou úpravou. Má životnosť minimálne 20 rokov a na jeho údržbu vám stačí hadica. Raz sa čas ho vystriekate prúdom vody a bude vyzerať ako nové. 

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk