Ako vplýva výsadba okolo plota na jeho funkčnosť

Ako vplýva výsadba okolo plota na jeho funkčnosť

Ako vplýva výsadba okolo plota na jeho funkčnosť

Oplotenie pozemku zohráva dôležitú úlohu v otázke bezpečnosti, súkromia, ale aj estetickosti. V rámci týchto aspektov môže plotu pomôcť aj výsadba okolo neho, pretože môže zlepšiť jeho funkčnosť. Na druhej strane si dávajte pozor, aby ste zvolili správne kroky pri výsadbe, pretože niektoré druhy rastlín môžu dokonca poškodiť pletivo na plote.

Každý z nás pracuje na tom, aby bola jeho záhrada čo najviac pestrá a rozmanitá. Voľný čas sa predsa len trávi lepšie v záhrade, ktorej nechýbajú krásne stromy, kríky alebo kvety, než v záhrade, ktorá je kompletne bez rastlinného života.

Z tohto dôvodu sa v našom článku pozrieme na niekoľko faktorov týkajúcich sa súkromia, vizuálnej stránky, ekologickosti a ďalších tém, ktoré prináša výsadba okolo plota.

Bezpečnosť a súkromie

V rámci bezpečnosti je v prvom rade typ oplotenia, z ktorého plnia funkciu bezpečnosti práve panelové ploty. Na druhej strane vám samotnú bezpečnosť vie zlepšiť aj výsadba stromov alebo kríkov v blízkosti plotu. Týmto štýlom si môžete vytvoriť aj živé ploty, ktoré vašu záhradu aj vizuálne obohatia.

Stromy a kríky vám dokonca zabezpečia aj prirodzený tieň a súkromie, čo je ďalšou výhodou výsadby okolo oplotenia. Okrem toho vám vegetácia môže pomôcť aj pri prevencii voči vlámaniu, pretože jej hustota zamedzí prístup do pozemku.

Rozvoj životného prostredia

Výsadba vo vašej záhrade pomôže nielen k ochrane vášho súkromia a majetku, ale aj prírode. Jednotlivé stromy a rastliny totiž poskytujú útočiská a potravu pre rôzne živočíchy, najmä menší hmyz, respektíve vtáky.

Krásna záhrada môže pomôcť aj pozitívnej susedskej súťaživosti, čím podnietite aj svojich susedov k výsadbe rastlín v ich vlastnej záhrade. Týmto spôsobom pomôžete samotnej prírode k väčšej prosperite a vaši susedia sa vám taktiež poďakujú.

Výsadba a údržba

V rámci výsadby rastlín musíte dbať aj na to, aby žiadnym spôsobom nepoškodili vaše pletivo na plot. Ak by sa to stalo, tak by výstavba bola kontraproduktívna a funkčnosť plota by sa paradoxne znížila.

Z tohto pohľadu dbajte na výber správnych rastlín a ich následnú údržbu. Vopred si urobte základný prieskum a zanalyzujte, či budú dané rastliny odolné miestnym podmienkam a ako náročné budú na starostlivosť.

Výsadbou rastlín totiž všetko len začína, pretože nemôžete zabudnúť ani na ich pravidelné zalievanie, strihanie, hnojenie a prípadnú sezónnu výmenu.

Správna diverzita

Nevyberajte si do záhrady len okrasné kvety, ale zamerajte sa aj napríklad na kríky alebo stromy, ktoré dodajú vašej záhrade správne kontúry a textúru. Funkčnosť plota sa zaradením stromov alebo kríkov môže zlepšiť v každom ročnom období.

Ak by ste sa chceli prírode priblížiť aj samotným oplotením, tak vám odporúčame práve gabiónové ploty. Svojou kamennou textúrou zapadnú do každej záhrady a okrem estetickosti splnia aj stránku súkromia a ochrany vášho pozemku.

Prírodné faktory

Váš plot bude čeliť viacerým živlom prírody, ako sú napríklad dažde, sneh, mrazy, prípadne poveternostné podmienky. Z tohto pohľadu sa preto treba pripraviť na pravidelnú údržbu aj samotného plota.

Jeho funkčnosť a odolnosť však zlepšia vysadené stromy v okolí plota, ktoré dokážu zmierniť nárazový vietor. Vďaka tomu sa dokonca zlepšujú aj izolačné vlastnosti vášho domu. Naopak v lete ušetríte na klimatizácii vďaka už spomínanému tieňu, ktoré stromy vytvoria.

Vizuálna stránka

Funkčnosť výstavby na váš plot vieme hodnotiť aj pomocou vhľadu a dizajnu. Panelové ploty sami o sebe nevyzerajú pôvabne, avšak ak k nim pridáte bohatú vegetáciu a vysadíte farebné rastliny, tak hneď svojmu plotu dodáte prírodný nádych.

Na druhej strane vám môžu gabiónové ploty dodať pridanú hodnotu vďaka mriežkam, ktorými sú tvorené. Na ne si môžete dosadiť háčiky s kvetináčmi, ktoré plotu dodajú harmonický súhru rastlín a kameňov.

Hodnota nehnuteľnosti

Výsadba rastlín môže dokonca zvýšiť trhovú hodnotu vašej nehnuteľnosti v prípade, že rozmýšľate o jej predaji. Potenciálnych kupcov predsa len viac zaujme oplotenie a záhrada, ktorá obsahuje rastlinný život, než pozemok bez farieb.

Výsadba okolo plotu naň nakoniec vplýva vo viacerých aspektoch a môžeme potvrdiť, že len pozitívne. Je pravdou, že sa pri nej viac zapotíte, no výsledok bude stáť naozaj za to. Predsa len sa oplotenie zlepší nielen po estetickej stránke, ale aj po funkčnej z hľadiska bezpečnosti a zvýšení súkromia.

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk