Oploťte si dom pomocou moderného gabiónového plotu

Oploťte si dom pomocou moderného gabiónového plotu

Možností, ako si zabezpečiť svoj pozemok a zároveň mať aj pekné oplotenie je viacero. Medzi jeden zo spôsobov patrí aj gabiónový plot, ktorého podstata sa využívala tisícky rokov vojenskými a stavebnými inžiniermi, pretože poskytoval atraktívny a efektívny systém, ktorý chránil a rozdeľoval určité územia.

Odvodené zo starého talianskeho slova gabbione, čo znamená veľká klietka. Gabióny sú teda klietky, ktoré môžu byť naplnené akýmkoľvek materiálom, čiže skalou, kameňmi, tehlami alebo aj stavebným odpadom. Klietky boli pôvodne prútené, ale teraz sú zvyčajne zvárané a vyrobené z pevného pozinkovaného, potiahnutého alebo nehrdzavejúceho oceľového drôtu, ktorý sa pri naplnení materiálom neohne. Pri terénnych úpravách gabiónové ploty môžu podporiť a stabilizovať pôdu, zabrániť erózii a podobne.

Už asi pred 7000 rokmi chránili prvé ploty podobajúce sa gabiónom brehy Nílu. V stredoveku boli gabióny využívané ako vojenské opevnenia. Neskôr boli použité v architektúre na štrukturálne účely. Leonardo da Vinci použil gabión na základy zámku San Marco v Miláne. V nedávnej minulosti civilní inžinieri používali rozsiahle gabióny na stabilizáciu pobrežných línií, riečnych brehov, diaľnic a svahov proti erózii.

História ukázala, že gabióny sú trvalým riešením erózie pôdy a pri poskytnutí bezpečia. Okrem toho ich použitie poskytuje majiteľom estetický prvok na pozemku. Gabióny vyzerajú prirodzene a môžu spájať dom s prírodou pomocou výplňových materiálov vyťažených z danej lokality. Ak je materiál z danej lokality, náklady na jeho prepravu sa značne minimalizujú. Gabióny vám v horúcich klimatických podmienkach poskytujú pasívne chladenie, umožňujú prúdenie vzduchu a poskytujú ventiláciu.

Skaly alebo kamene sú najtypickejšou náplňou pre svoju trvanlivosť, dlhú životnosť a stabilitu. Často sa materiál volí pre svoje estetické atribúty. Niekedy sa však volí materiál podľa toho, akému účelu bude stena slúžiť. Pri opornej stene musí byť hornina dostatočne hustá na to, aby podporila zaťaženie.

Ak sa však jedná čisto o estetické oplotenie domu, vhodnejšie je estetické kamenivo, ktorého výber záleží už len na vás, pričom možností je veľa. Okrem toho majú gabióny aj iné využitie. Môžu byť zakomponované do záhradného nábytku, pod lavičky, oplotenie menších častí pozemku, rybníkov, častí záhrady určenej na sadenie alebo dokonca, ako stĺpy pre vodovodné kohútiky.

Gabióny sa dajú kombinovať aj s iným druhom plotov, čím si dokážete postaviť veľmi špeciálne a jedinečné oplotenie pozemku. Zakomponovať ho do klasického pletivového oplotenia alebo do múrov, môže zvýrazniť a spestriť vaše oplotenie. 

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk