Výber oplotenia: Ako si vybrať to pravé?

Výber oplotenia: Ako si vybrať to pravé?

Výber oplotenia nám môže ovplyvniť terén, kde budeme pletivo osádzať. Pokiaľ sa jedná o svahovitý terén alebo terén kde musíme kopírovať nerovnosti, tak si môžeme vyberať iba zo 4-hranných pletív ( Klasik ZN alebo Klasik PVC ).

Ak nám uvedené pletivá nevyhovujú, tak musíme pletivo osádzať kaskádovito. Druhý faktor, ktorý nám ovplyvňuje výber oplotenia je jeho pevnosť.Keď potrebujeme pevnejší plot ( ak na pletivo budeme osádzať tieniacu sieť, alebo na pozemku bude pes ), tak v prvom rade je dôležitý výber stĺpikov. Ak chceme dosiahnuť väčšiu pevnosť plotu, tak osádzame stĺpiky na vzdialenosť 2,0 - 2,5m a pri klasických pletivách používame stĺpiky minimálne o priemere 48mm a pri plotových paneloch stĺpiky 60x40mm.

Pevnosť pletiva nám ďalej určuje priemer drôtu a veľkosť oka z ktorého je pletivo vyrobené. Ak kupujeme poplastované pletivo je dôležité si zistiť hrúbku drôtu pod vrstvou PVC. Pri klasických pletivách odporúčame hrúbku drôtu 1,8/2,8mm, kde prvý údaj nám udáva hrúbku drôtu a druhý údaj je hrúbka drôtu po poplastovaní.

Pokiaľ predajca udáva iba jeden údaj, tak nás môže zavádzať, lebo napríklad môžeme pri hrúbke drôtu 2,5mm použiť drôt 1,65mm ale aj 1,4mm pričom rozdiel v pevnosti bude viac ako 20%. Pri plotových dielcoch neodporúčame dielce s hrúbkou drôtu menšou ako 4,0mm a dĺžkou väčšou ako 2,5m.

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk