Aké pomôcky sa vám zídu pri montáži oplotenia

Aké pomôcky sa vám zídu pri montáži oplotenia

Ak ste sa rozhodli, že si budete pletivo montovať sami, spísali sme pre vás pár pomôcok, ktoré vám môžu prácu uľahčiť.

Zemný vrták

Jamy pre betonáž stĺpikov sa hĺbia do hĺbky cca 60cm, na ich vŕtanie je výhodné použiť ručný vrták ,ktorý nám podstatne urýchli hĺbenie a zároveň ušetrí množstvo betónu, pretože priemer jamy pri vŕtaní zemným vrtákom je 15cm, t. j. objem jamy pri hĺbke 60cm bude 0,01m3, zatiaľ čo kopaná jama rýľom alebo lopatou bude mať rozmery cca 30x30cm, a pri hĺbke 60cm bude jej objem 5x väčší, t.j. 0,05m3.

Betón

Typ betónu B20 odporúčame použiť suchý, ktorý kúpite v bežných stavebninách.

Zemné vruty


Umožňujú zrýchliť a zjednodušiť osadenie stĺpikov bez potreby kopania jám v zemi pre betónové pätky. Ak sa rozhodnete pre montáž oplotenia pomocou zemných vrutov (viď obrázok vpravo), tak nepotrebujete žiadny betón.

Zemné vruty musia mať kvalitnú antikoróznu úpravu z žiarového zinku aby vo vlhkom prostredí vydržali čo najdlhšie. Vruty sa zavŕtajú ručne do zeme a do nich sa nasadia stĺpiky na plot, ktoré sa centrovacími skrutkami upevnia. Keďže nepotrebujeme čakať na vytvrdenie betónu, tak môžeme hneď začať naťahovať šponovacie drôty a naťahovať pletivo.

Ako a prečo použiť príchytky ?

Príchytky nám slúžia na pevné prichytenie šponovacieho drôtu k stĺpikom. Ak by sme nepoužili príchytky , tak by sme museli vŕtať dieru pre šponovací drôt cez stĺpik, čím sa nám bude dostávať vlhkosť do vnútra stĺpika a tým sa zníži jeho životnosť, alebo by sme šponovací drôt museli fixovať viazacím drôtom, čo má negatívny vplyv na pevnosť oplotenia. Príchytka nám umožňuje viesť šponovací drôt mimo stĺpika a tým je odolnosť stĺpika voči korózii zachovaná. Vzdialenosť medzi príchytkami pre vrchný a spodný šponovací drôt by mala byť taká ako bude výška osadzovaného pletiva alebo o niečo menšia. Odporúčame vám si najprv výšku pletiva reálne odmerať, pretože nominálna výška a reálna výška pletiva nemusia byť totožné. Diery pre príchytky (priemer 8 mm) odporúčame vyvŕtať si pred betonážou stĺpikov.

M+M Martinec s.r.o., Paholec 1, Pezinok 902 01, +421905569909, eshop@martinec.sk